13 en 14-08 Tennant Creek
14 augustus 2026 - Tennant Creek, Australië
Donderdag 13 augustus van Mataranka naar Tannant Creek
Prima ruim 9 uur heerlijk geslapen vannacht. Bij de buren loopt een grote groep pauwen van twee hanen en een hele partij hennetjes. Ze staan vast te wachten op hun ontbijt. Ook schiet een grote groep biggetjes over het pad. Ze lopen te snel om ze te fotografen. Op ons gemak ruimen we de boel op en gaan op pad. We rijden vandaag door ‘cattle land’ en dat is te merken aan de veeroosters, verwijzingen naar cattle stations en de dode koeien die langs de weg liggen.
Het is onze bedoeling om in Elliott te overnachten. Maar het stadje en de camping zijn niet bepaald uitnodigend. De camping is kaal en aftands en maakt onderdeel uit van het postkantoor en de supermarkt. We gaan even tanken en voor onze camper gaat een jonge Cattle Dog liggen. Als Jacco heeft betaald en de hond aanspreekt, gaat hij op zijn rug liggen om even te worden geaaid. Hij gaat niet weg en wij rijden achteruit het tankstation uit. We rijden 255 km door naar Tannant Creek. Daar hadden we 8 jaar geleden een positieve ervaring bij het Outback Caravanpark. Een prima camping, maar de franjes van toen (bar, life muziek, winkeltje) zijn er nu niet meer. In de vriezer bij de receptie liggen nog wel de kangoeroe staarten. Er zijn niet veel gasten, zeker niet in het deel waar wij staan. Positief is dat de campkitchen en de toiletten dicht bij zijn.
Vrijdag 14 augustus Tannant Creek
We hebben 2 nachten op het Outback Caravanpark geboekt, dus vandaag doen we vandaag alles op ons gemak. Na het ontbijt rijden we naar de stad. Tennant Creek is een plaats in het Australische Noordelijk Territorium, ongeveer halverwege tussen Darwin en Alice Springs. Het Warumungu-volk woont al duizenden jaren in de regio. Het is dus niet verwonderlijk dat de aboriginals het grootste gedeelte van de bevolking uitmaken. We lopen een rondje door de stad maar bijna alle winkels zijn nog gesloten en dat betekent dat de tralies voor alle panden staan. De apotheek/drogist is wel open, zodat Jacco wat pastilles kan kopen voor zijn zere keel en droge hoest. We gaan op zoek naar de Outback Outfitter een winkel waar Jacco 8 jaar geleden zijn Akubra hoed heeft gekocht. De eigenaar was verrast en vond het erg leuk om een praatje te maken. Natuurlijk over de darters van tegenwoordig, want hij heeft in zijn vroegere jaren gedart. We kopen een paar sokken voor Jacco en krijgen 2 pennen als souveniertjes mee. Even wat boodschappen bij de IGA (de Spar van Australië) en dan door naar Lake Mary Ann, een meer en een uitstekende recreatie plaats. Het is tijd voor een selfie als we aan de koffie zitten. Dat wordt verstoord door een groep ganzen die vindt dat ze wel iets te eten willen hebben. Heldhaftig worden ze door Jacco weggestuurd. We bezoeken het Tennant Creek Telegraph Station, een historische post die in 1872 werd gebouwd als een belangrijk herhaalstation op de 3.600 kilometer lange Overland Telegraph Line. Deze line zorgde voor de eerste telegrafische verbinding tussen Australië en de rest van de wereld. De gebouwen kunnen we bezoeken en op borden is het verhaal te lezen van de mannen die dit mogelijk hebben gemaakt. We willen naar de Kunjarra rijden, ook bekend als The Pebbles, een heilige Munga Munga-droom- en genezingsplaats van het Waramungu-volk. Al na 700 meter denken we, dat gaat hem niet worden. Onze camper is niet geschikt om nog 5 kilometer over een wasbord en mul zand te rijden. We bezoeken kort het Battery Hill Gold Mining, waar een expositie is van oude materialen die werden gebruikt in de ‘gold rush’ van 1930. Alcohol kopen is hier een verhaal apart. De politie houdt toezicht en er mogen niet teveel mensen tegelijk in de winkel komen. Bij de kassa moeten we ons uitgebreid legitimeren. We zijn op tijd, want als we naar buiten lopen staat een hele rij mensen, vooral aboriginals te wachten. Koken doet Jacco vandaag zelf in de campkitchen. We hebben een heerlijke hamburger. Met een vriezer vol gerechten redden we het de komende dagen wel.
Will en Mieke:14 augustus 2026prachtig verhaal en dito foto-ondersteuning