13-10 Gundagai Canberra

13 oktober 2024 - Canberra, Australië

Vanmorgen gingen we op weg naar Canberra. Ongeveer 6 km buiten Gundugai even tanken en daar troffen we het beroemde beeldje van de hond op de tuckerbox aan. Voor hen die benieuwd zijn naar het verhaal van die hond heb ik het één en ander gegoogeld. Anders sla je het maar gewoon over.

Het verhaal van The Dog on the Tuckerbox is een onderdeel van de vroege folklore van Australië. De oorsprong ervan ligt bij de vroege pioniers die hun weg baanden naar de Australische bush. In de begindagen werd het gebied bereikt door enorme wagens getrokken door spannen van flinke ossen. Door ruwe paden, rivierkruisingen, overstromingen en extreem weer raakten veel ossenteams gestrand of kwamen vast te zitten. Vaak bewaakte de hond van de bullocky (bestuurder van een ossenwagen) bij zulke gelegenheden de etensbak en de bezittingen van zijn baasje, terwijl die op zoek was naar hulp.

De legende van The Dog on the Tuckerbox sprak tot de verbeelding van Australiërs in de hele kolonie. Het verhaal werd mondeling verspreid en er ontstonden in de loop van de tijd verschillende versies van het verhaal, die werden aangepast aan het publiek. Het verhaal werd in latere versies verder verfraaid, met de os die was gestorven en de hond die wegkwijnde op de tuckerbox, wachtend op de terugkeer van zijn baasje. Bullockies die elkaar ontmoetten op kampeerterreinen en kruisingen (zoals Muttama Creek bij Gundagai) zaten 's avonds vaak rond het vuur om deze verhalen, gedichten en liedjes te delen.

We waren al vroeg in Canberra. Eerst zijn we een gigantisch winkelcentrum ingegaan. Daar hebben we ook heerlijk gegeten op een foodcourt. Vervolgens hebben we ons fantastisch laten masseren (neck and back) Dat duurde een uur en wij zij het er over eens dat we nog nooit zo'n goede massage hebben gehad. Het plan was toen om naar het tourist information center te gaan om de nodige informatie in te winnen. Ja, jammer dan, het info centrum zit midden in een mooi park en laat daar nou net de laatste dag van de Floriade plaats vinden. Het stikte er van de mensen en we konden er niet in. We besloten toen maar naar de camping te gaan en daar een plan te maken. De camping is een verhaal apart. Het is hier een soort evenementen terrein waar van alles gedaan kan worden. Van paardenrennen tot Australian football. Volgens mij heb ik gelezen dat er morgenavond van 18.00 uur tot 22.00 uur paardenraces zijn. Het is maar voor 2 nachten dus dat komen we wel door. Groot voordeel is dat hier vlakbij een tramlijn loopt die regelrecht naar het centrum gaat en nog gratis ook is. Hij gaat om de 15 minuten dus dat is ideaal. Nou ik ga nu in de zon zitten want het is hier 24 graden. Groetjes vanuit 8 km buiten Camberra. We zitten inmiddels alweer in een nieuwe deelstaat: Australian Capital Territory. Volgens mij hebben we nu bijna alles gehad op Queensland na.

1. Henderina:
    13 oktober 2024
    Mooi verhaal,interessant.
    Geniet ervan.
    Groetjes uit Wormerveer waar het nu 10 graden is.