17-09 Shellharbour
17 september 2026 - Shellharbour, Australië
We starten onze ochtend met een ontbijt bij Darly Street Local. Dat is 5 minuten lopen van onze camping. Ze serveren een uitstekende kop koffie en een prima ontbijt. Daarna gaan we naar de wasserette om onze was te brengen. Alles gaat in ‘one load’ voor $ 34 dollar (€ 21). Een deel gaat in de droger en wordt opgevouwen, het andere deel wordt op een hangertje opgehangen om te drogen. Dan rijden we terug naar de camping in Kiama om de sleutel van de ensuite terug te brengen. Dat waren we gisteren vergeten. Ze zijn helemaal blij en de receptioniste klapt enthousiast in haar handen. Een goede daad, geeft een goed gevoel. Onze derde missie vandaag is Fritzroy Falls via een Scenic Route nr. 7. De weg Berry Mountain op heeft een slecht wegdek en is ontzettend bochtig. De weg naar beneden is niet veel beter. Maar het uitzicht is mooi, al kunnen we niet stoppen voor een foto. We komen uiteindelijk uit in Kangaroo Valley, een fantastisch leuk stadje met allerlei authentieke pandjes. De Hampden Brigde is een historische houten hangbrug in Kangaroo Valley over de Kangaroo River. De brug is in1898 voltooid. Het is de laatst overgebleven19e-eeuwse hangbrug voor voertuigen met een houten rijdek in Australië. Op de brug staan opvallende torentjes van zandsteen in victoriaans-gotische stijl, die doen denken aan de ingang van een middeleeuws kasteel. We waren in de veronderstelling dat Fitzroy Falls een stadje was met een waterval. Dat was ooit zo, maar het stadje is inmiddels ‘vergaan’ en bestaat nu nog uit een informatiecentrum, een restaurant en een mooie waterval. Natuurlijk maken we foto’s van de waterval. We drinken ook een goede kop koffie met een chocolade muffin, die eventjes in de magnetron wordt opgewarmd. Erg Lekker. Bij het informatie centrum vraagt Jacco na wat onze vervolg opties zijn. We krijgen een routekaartje mee van een vriendelijke juffrouw en op haar advies rijden we, via Moss Valle (een druk stadje) naar Berrima, een stadje met een verhaal. Berrima staat bekend als het best bewaarde Georgische dorp uit de jaren 1830 in Australië, met intacte koloniale gebouwen van zandsteen en de oudste herberg van het land die onafgebroken een vergunning heeft gehad. The Surveyor General Inn is opgericht in 1834. In lunch tijd is het er zo druk, dat wij voor een andere lokatie kiezen. We brengen een bezoek aan Berrima Courthouse en bekijken een filmpje over het ontstaan van het gebouw en de rechtspraak. De locatie voor het gerechtsgebouw werd in 1834 gekozen en de bouw nam drie jaar in beslag. Het in Regency-stijl opgetrokken gebouw, vervaardigd uit hand gehouwen zandsteen, deed tot 1900 dienst bij de veroordeling van criminelen. Er passeerden uiteenlopende misdrijven de revue, van veediefstal tot zaken rond beruchte struikrovers en moordenaars. Op de weg terug naar de kust rijden we via Robertson, over Scenic Route nr. 9. Bochtig natuurlijk over de Jamberoo Mountain road (onlangs gerepareerd en geopend), maar deze weg is veel breder en zonder kuilen. Voordat we op de snelweg (M1) komen rijden we nog een stukje door ‘het boeren land’. Het was een leuke tour in het achterland van de Illawarra regio. Terug in Shellharbour halen we ons schone wasgoed op. Alles is keurig verzorgd!
Mar Velzel:17 september 2026Weer mooie plaatjes en hoe leuk die hangbrug en die oude gebouwen,nog steeds lekker weer zie ik,wasje schoon, niks meer aan doen ,hoe lekker xxxxx